OS Országos Sajtószolgálat

2013. szeptember 14., szombat

Magyar emberek külföldön börtönben, zárt osztályon

Külföldön letartóztatásba kerülő magyar állampolgárok ügyeiben nem minden zökkenőmentes a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ által ismert ügyekben.

Migráció nagy kockázata a jogok hiányos ismerete, a nyelvtudás hiányosságai miatti félreértések.
Ha családtagja, rokona, vállalkozó munkatársa, alkalmazottja bármilyen okból külföldön börtönbe, fogdába kerül keresse a konzult és a nemzetközi jogvédelemben jártas szakembereket.

 (Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ a Facebookon is - konkrét letartóztatások ügyeiben járnak el külföldön Európában)
Kiragadott példák a Hollandiából érkező panaszok késő ügyvédre, tolmács és iratok ismeretének hiányára, vagy bizonytalan okból olaszországi letartóztatásra és tolmács hiányára.Egyes ügyfelek a konzuli kooperációban is sok gyenge pontot említenek konkrét ügyekben.

Részlet a konzuli szolgálat ismertetőjéből:"

A külföldre utazó magyar állampolgárok döntő többsége tiszteletben tartja a helyi szokásokat, jogszabályokat. Sajnos évente mégis ezrek vannak, akik külföldön összeütközésbe kerülnek az adott ország törvényeivel. 

Tájékoztatónk célja, hogy felhívja a figyelmet a jogszabályok megsértésének következményeire, valamint bemutassa a lehetőségeket, amelyekkel a magyar konzulok segítséget nyújthatnak azoknak a magyar állampolgároknak, akiket külföldön bármilyen okból a törvények megsértésével vádolnak, és a helyi hatóságok őrizetbe vesznek, vagy letartóztatnak.

A törvények betartása külföldön is kötelező!
Senki nem hivatkozhat arra, hogy nem ismeri a helyi jogszabályokat, és nem kérhet enyhébb elbánást vagy mentességet cselekedetének következményei alól pusztán azért, mert külföldi állampolgár!" Forrás:Nemzetközi büntetőjogi ügyfélfogadás)