OS Országos Sajtószolgálat

2012. március 4., vasárnap

Igazságügyi mediátor és a szerződések körüli mediációs esetek

Egy sikeres igazságügyi mediátori eljárásban született egyezség felér a karácsonyi ajándékkal.


Több megközelítése létezik a gazdasági mediáció, a válási mediáció, illetve a közvetítői tevékenység megközelítésének.


A TFKKE magyar módszertan szerint szakemberek által vallottan az EK irányelvek a szolgáltató mediátor elvárását fogalmazzák meg, amelynek a gazdasági mediátor a gazdasági jogvitákban eredménnyel felelhet meg.


Egyes területek pl. ingatlanok, munkajogi szerződések, adásvételi szerződések stb. sokkal inkább szakértelmen alapuló hitelességet igényelnek (pl. mérnök, árszakértő, munkaügyi osztályvezető stb.) a konfliktuskezelő mediátortól, mint jogi ismereteket.
Előzetes felkészülés a szakértő mediátortól viszont elvárható ügygondosság egy gazdasági jogvita konfliktuskezelő mediátori eljárásában.Szerződéses jogviták nagyon széles körben kirobbanhatnak, így a gazdasági mediátor két fő jellemzője a konfliktuskezelés, majd az eredményes (felek által önként elfogadott) egyezség létrehozása, írásbeli megálllapodás rögzítése.


Gazdasági mediátor, válási mediátor nem feltétlenül a teljes jogi tartalmat foglalja az egyes megállapodásba, hanem a szerződéses szándékokat, az önkéntes teljesítés szándékát illetve a legvitásabb pontok kompromisszumait.Írásba foglalt megállapodás formálisan zárja le a sikeres konfliktuskezelő mediátori eljárást az ügyfelek számára.
Szerződéses jogvitákban gyakori döntő mozzanat lehet, hogy bizonyos esetekben a bíróság ítélettel létrehozhatja a szerződést.

Jó példája ennek az előszerződés megtagadása érzelmektől túlfűtötten – hiszen ilyenkor a másik fél kérésére a bíróság a szerződést létrehozhatja.
Bíróság ítélettel létrehozhatja a vitatott szerződést akkor is, ha a felek nem tagadják meg, de tartalmábab vitába keveredtek s megegyezni önállóan nem tudtak.


A per megelőzhető, illetve időben akár az első tárgyalás előtt lezárható a szakmailag felkészült, szolgáltató igazságügyi mediátor irodák megbízásával.


Perek helyett egyezségek ez irodánk mottója!
Várjuk személyes ügyével a következő számon bejelentkezését: 06-302-164-102 !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése