OS Országos Sajtószolgálat

2009. december 13., vasárnap

Hagyatéki eljárásokban jogviták és perek helyett igazságügyi mediator közremüködése

Más lesz és könnyebb lesz, mint eddig volt az 50-es évektől induló szabályokkal. A családok összetartásáért a kapzsiság, önösség leküzdéséért sokat tesz egyház és civil világ egyaránt.


Haláleset után nem mindig a gyász méltóságteljes érzése az egyetlen ami áthatja az örökösöket.


A halál utáni hagyatéki eljárás ma nem törvényi szinten szabályozott. Erre az Alkotmánybíróság hívta fel a parlament, a jogalkotók figyelmét.


Több ennél, hogy nem volt eddig egy az egész eljárásra összefüggő szabályozás sem, ezért húzódhattak el a közjegyzői hagyatéki tárgyalások.


Felpezsdült és vagyonvesztést oly gyakran okozó világunkban az idő rendkívüli értéket jelent. Elhunyt cégvezetők hagyatéki eljárása könnyen elvezethetett egy cég elszámolásához.


Több humánumra, több emberi árnyalatra van szükség ebben az eljárásban s úgy tünik az országgyűlés jelentős vita nélkül jó törvényt fog elfogadni.

Újszerű elem, hogy megjelenik a vitatkozó örökösök részére a kötelező igazságügyi mediatio, az igazságügyi közvetítő segítsége a jogvita rendezésében.


Rövid időszak alatt örökösök között méltó egyezségek jöhetnek így létre a mediatorok munkájával.


Hasonlóan az időhúzást fékezi meg az új hagyatéki gondnok jogintézménye.

Szintén modernizálódik az örökbefogadás jogi szabályozása. Az örökbefogadási GYES féléves időtartamban egy igazi európai megoldás.

Két egyes új helyzetbe került családokat érzékenyen érintő eljárási terület kerülhet közelebb az emberi léptékhez.(Forrás:VPONLINE)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése