OS Országos Sajtószolgálat

2009. február 24., kedd

Lakáshitel veszélyben - kölcsönszerződések


A gazdasági válság a szerződéses jogviszonyok és azok értelmezése területén hoz és hozott meglepetéseket.


Nem tekinthető véletlennek, hogy az MTV „Szólás Szabadsága” műsorában a Gazdasági Versenyhivatal az összes pénzintézeti kölcsönszerződés módosítására tett javaslatot.


Érdekes felfigyelni arra, hogy az eddigi gyakorlatról kevesebb szó esett, mint arról - mostantól miként lehet „változóvá” tenni a törlesztő feltételeket.


A Polgári Törvénykönyv a szerződésekről számos szabályt tartalmaz.
Áttekintésük támpontot és bátorítást adhat a jogvitákban jogaink érvényesítéséhez.


Érdemes a lényeges csomópontnál a szerződések módosítása lehetőségénél kezdenünk az áttekintést.


Életből vett kirívó példa, hogy a pénzintézetek közül egyes pénzintézetek még a hivatalos gazdasági mediatio keretei között sem vesz részt az egyébként magas törlesztést havonta folytató ügyféllel a kölcsönszerződés módosításában.


Az ilyen pénzintézet nem alkalmas a betétesek és hitelfelvevők bizalmára. A Polgári Törvénykönyv minden lehetőséget megad az egyezséggel, vagy a felek közös akaratán nyugvó szerződésmódosításhoz.


Nagy felelősség hárul majd az elkövetkező hónapokban és években, ha az említett kirívó példa, vagy példák nyomán a bíróságtól kérik az ügyfelek a szerződésmódosítását.


A vonatkozó rendelkezés szerint a bíróság módosíthatja a már megkötött szerződést – ha a beállott körülmény valamelyik fél lényeges, jogos érdekét sérti.


A hajléktalanná válás, a munkahelyvesztés, az egészségügyi romló állapot adott esetekben egyértelműen tekinthető – véleményem szerint – jelentős ,lényeges érdeksérelemnek a családok esetében.


Nem hallgatható el, hogy az adósságcsapdába került családok legfontosabb teendője, hogy ne várják meg a törlesztés több hónapos felhalmozódását, azonnal forduljanak mediator irodához, ügyvédhez, jelentős társadalmi érdekvédelmi szervezethez.


A bíróságok munkája sokkal könnyebb, ha az adós jogszerű közreműködése egyértelmű és nem félreértelmezhető tétovaságról árulkodik.

Konkrét ügyekben hívja: 06-302-164-102 ,
vagy jelentkezzen be adataival
az ugyfelek@index.hu e-mailen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése