OS Országos Sajtószolgálat

2009. január 16., péntek

Kártérítések és követelések kis értékben

Európában sem ismeretlen a kisértékű perek gondolata.


A gazdasági társaságok jogvitáiban jelentőséget kaptak az igazságügyi mediator eljárásai,a gazdasági mediatorok egyezségei,igazolásai.


Cégek közötti jogvitában legokosabb a jogvita elején tanácsadásra felkeresni a Magyarországon működő permegelőző és perhelyettesítő igazságügyi közvetítői irodák valamelyikét.


Olyan pénzkövetelések ezek, amelyeket megelőz a fizetési meghagyásos eljárás és abban az ellentmondás eredményeképpen perré alakulnak.


Milyen érték az irányadó a kisértékű perekben?


A jogszabály a Pp.387.§(2.bek.) a kisértékű per irányadó pertárgyértéknek a fizetési meghagyás benyújtásakor megjelölt értéket tekinti.


Fontos és érdekes, hogy mikor nem lehet alkalmazni a kisértékű perek szabályait egy jogvitában.


Több ilyen ok lehetséges.


Kiemelten, ha iratokat hírdetmény útján kell kézbesíteni, vagy ha bármely fél részére ügygondnok került kijelölésre a kisértékű perekre vonatkozó eljárási szabályok nem érvényesülnek.


Rácsodálkozásra ad okot a Polgári Perrendtartás azon szabálya,amelyik rendelkezik arról, hogy ha a jogvitában álló felek közös kérelmében a per általános szabályok szerinti elbírálását kérik,akkor sem alkalmazhatóak a kisértékű perek eljárásának szabályai.


Az új szabályok perek gyorsítását szorgalmazzák, de az ügyek gyorsabb elbírálása magasabb döntési kockázatokkal jár a jogvitában résztvevők részére. Végrehajtás, ingatlan árverés gyorsabban következik be.

Konkrét ügyekben hívja: 06-302-164-102 ügyfélszámon vagy
jelentkezzen be adataival az ugyfelek@index.hu e-mailen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése